odchudzanie-przy-pomocy-jagody-goji
 

Jagody goji to niesamowite źródło wielu składników odżywczych, uhonorowane zaszczytnym pierwszym miejscem na liście żywności ziołowej w Chinach. Czym są jagody goji?

Goji berry, jagoda goji, owoce goji to nazwy określające tę samą roślinę – owoce krzewu o łacińskiej nazwie Lycium Barbarum, czyli kolcowoju pospolitego. Rosne ona w dolinach i na wzgórzach Tybetu, Chin i Mongolii, a góruje nad innymi ziołami i owocami nie tylko przez wysokość jaką osiągają krzewy – do 3 metrów, ale i swoimi właściwościami i składnikami odżywczymi.

Jagody goji zawierają w sobie mnóstwo składników odżywczych, minerałów, witamin. Są źródłem białka i niemal 20 aminokwasów, podobnie wielu pierwiastków, w tym germanu o właściwościach antyrakowych, ale i żelaza, miedzi, cynku, wapna, selenu, fosforu. Owoce goji są bogactwem wielu witamin – C, E, B1, B2, B6, zawierają kwas omega 6 i pomocny w procesie odchudzania kwas linolowy.

Dość zaskakującą i szczególnie wyróżniającą owoce goji właściwością jest stymulowanie ludzkiego organizmu do produkowania hormonu wzrostu (HGH), który naturalnie z wiekiem ludzkim bywa produkowany w coraz mniejszych ilościach. Prawdopodobnie to jedyny znany produkt o takich możliwościach! Warto się nim zainteresować.

Niezwykle cenną jest także jego właściwość wspomagająca odchudzanie. Oczywiście, bezpośrednio nie są w stanie sprawić, by organizm pozbył się nadprogramowych kilogramów, ale ich wprowadzenie do codziennej diety może znacznie przyspieszyć proces chudnięcia. Oprócz, wspomnianej wcześniej, zawartości kwasu linolowego, wspomagającego odchudzanie, owoce goji zawierają również duże ilości błonnika i wszelkich potrzebnych organizmowi składników odżywczych, które wzmocnią organizm w czasie procesu utraty kilogramów. Doskonale się do tego nadają, ponieważ są niezwykle niskokaloryczne. Zapewniają uczucie sytości, a po ich zjedzeniu nie obserwuje się gwałtownego wzrostu poziomu cukru. Ich właściwości i zalety dostrzega grono ekspertów do spraw zdrowej żywności, a także dietetycy.

Na rynku najczęściej możemy spotkać owoce goji formie suszonych owoców – przypominają nieco rodzynki, choć są podłużnymi czerwonymi jagodami. Mogą być spożywane bezpośrednio, jako przekąska, dodawane do jogurtu czy mleka wraz z mussli, dość popularne jest dodawanie ich do owocowo-warzywnych koktajli czy smoothies. Dodawane do mieszanki ziół lub herbat i zaparzane wspomogą procesy trawienne i pomogą przy wszelkich niestrawności. Inne formy dostępne na rynku to, np. soki z owoców goji czy suplementy wzbogacone o te niesamowite owoce.

Odchudzanie przy pomocy jagody goji