Polska jako kraj jest bardzo różnorodna. Poczynając od pięknego morza, a kończąc na malowniczych górach. W poszczególnych regionach różnice kulturowe są znaczące.

Szczególnie to widać wśród górali, dla których zachowanie własnej własnej tożsamości jest niezwykle ważne. Pielęgnują oni nie tylko swoje zwyczaje, ale także i tradycje. Dlatego też wyróżnia ich mowa, stroje, a także sam sposób bycia. Są zupełnie inny niż chociażby ludzie z centrum kraju, którzy mają zupełnie inne zwyczaje i także inaczej mówią.

Ta odrębność kulturowa przejawia się także poprzez kuchnię. Dania typowo góralskie nie zawsze są znane tym, którzy mieszkają w innych regionach. Dania tejże kuchni nie są zatem zbyt popularne. Zupełnie inaczej jednak sytuacja wygląda w przypadku produktów regionalnych. Dziś produkty góralskie są w gruncie rzeczy znane całej Polsce. Wyróżnić tutaj przede wszystkim można oscypki. Idąc typowym góralskim miasteczkiem można zauważyć je praktycznie u każdego sprzedawcy. Są one świeże, czasem podgrzewane na oczach klientów. Obecnie są one rozprowadzane na terenie całego kraju. Kupić je można bardzo często na festiwalach produktów regionalnych. Wówczas skosztować można nie tylko oscypków, ale także i miodu. Jest to kolejny produkt, który bardzo wyróżnia ten dość nietypowym region.

Dziś produkty naturalne tego typu cieszą się ogromną popularnością. Jest to bowiem coś niespotykanego, z czym człowiek nie ma do czynienia na co dzień. Dlatego też wyroby naturalne choć niekiedy stosunkowo drogie, bardzo często są wykupywane do ostatniej sztuki. Ich popularność wynika także z tego, że bardzo się je promuje. Tworzone są specjalne listy produktów regionalnych, które są typowe dla danego obszaru. To pomaga określić, jakie tradycje mają poszczególne miasta i wsie. Można niekiedy skosztować także wyrobów, które od najdawniejszych czasów powstają w jednym tylko miejscu, ponieważ i takie sytuacje mają miejsca.

Takie wyroby regionalne jak miody czy też oscypek, są wykonywane według bardzo starych receptur. Przepisy tego typu są bardzo cenione i strzeżone. Sama formuła produktu i jego poszczególne składniki, są elementem dziedzictwa niematerialnego. Jego upowszechnianie obecnie wpływa także na sam wizerunek kraju.

Bogactwo produktów regionalnych